Pomorski rynek. W ciągu dwóch lat cebula zdrożała o 60 proc., ziemniaki - o 55 proc.

Ewa Andruszkiewicz
Ewa Andruszkiewicz
Zdaniem ekspertów ds. handlu i rynku detalicznego przyczyn podwyżek należy upatrywać m.in. w zmianach klimatu oraz wzroście cen produkcji. Średnio o 17 proc. wzrosły w latach 2018-2019 ceny rabatowe najczęściej promowanych w sklepach warzyw. Rekordowo, bo aż o 60 proc. zdrożała cebula.

- W ciągu dwóch ostatnich lat średnie ceny promocyjne warzyw poszły w górę o 16,6 proc. Według mnie to bardzo wysoki wzrost, znacznie przekraczający wskaźniki inflacji. Do tego trzeba zauważyć, że to są promocje, a sieci przecież mocno ich pilnują, żeby były atrakcyjne - mówi Hubert Majkowski z agencji badawczo-analitycznej Hiper-Com Poland. - Przyczyn tego stanu było wiele. Niekorzystne warunki pogodowe ograniczały plony. A kiedy na rynku jest mniej produktów, ich ceny błyskawicznie rosną, nawet te rabatowe.

Cebula zdrożała o 60 proc., ziemniaki - o 55 proc., seler - o 44 proc., buraki - o 31 proc., a marchew - o 7 proc.

- Bardzo zdrożały też pomidory, szczególnie malinowe. Kiedyś 1 kg kosztował 4,50 zł, a dziś – 18 zł - mówi w rozmowie z „Dziennikiem Bałtyckim” dr Andrzej Faliński, ekspert ds. handlu i rynku detalicznego.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w całym 2019 roku ceny detaliczne większości warzyw gruntowych były wyższe średnio o ok. 20 proc. niż rok wcześniej.

Wysokie ceny warzyw. Jakie są przyczyny?

- Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka. Przede wszystkim trzeba powiedzieć o zmianach klimatu. W związku z niesprzyjającą pogodą, a co za tym idzie - mniejszymi zbiorami, przedsiębiorcy zaczęli nerwowo szukać warzyw na rynkach zagranicznych. Widząc naszą trudną sytuację, rynki zewnętrzne wywindowały swoje ceny. A wyższe ceny zakupu to wyższe ceny sprzedaży - wyjaśnia dr Andrzej Faliński.

Jak informuje Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w 2018 roku zebrano ok. 4,1 mln ton warzyw gruntowych. I tym samym zanotowano spadek o ok. 10,3 proc. w stosunku do 2017 roku.

Natomiast w 2019 roku plony oszacowano na ponad 3,8 mln ton. I jak podaje GUS, był to o ok. 6 proc. niższy poziom w porównaniu z wynikiem z wcześniejszego roku. Szczególnie zmniejszyła się produkcja korzeniowych warzyw, czyli m.in. buraków, selera, marchwi i pietruszki.

- Kolejnej przyczyny podwyżek należy upatrywać w zwiększonym popycie. W związku z podniesieniem płacy minimalnej i wysypem programów socjalnych typu 500+ czy trzynasta emerytura, ludzie zaczęli więcej zarabiać. Skoro na rynek weszło więcej pieniędzy, ceny od razu poszły w górę - mówi dalej dr Andrzej Faliński. - Ale to jeszcze nie wszystko. Na wzrost cen warzyw niewątpliwie miał też wpływ wzrost cen paliwa, energii i innych środków produkcji, np. nawozów – podsumowuje.

Niestety, wszystko wskazuje na to, że na obniżki cen w najbliższym czasie nie ma co liczyć. Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw przewiduje, że w kolejnych latach za warzywa gruntowe konsumenci będą musieli płacić coraz więcej. Wpłyną na to niskie zbiory z lat 2018-2019, a kluczowe znaczenie będzie miała zapowiadana na ten rok susza. Trzeba być na to przygotowanym szczególnie w sytuacji, gdy anomalia pogodowe dotykają producentów właściwie z całej Europy.

Drożeją nie tylko warzywa

Jeśli chodzi o owoce, w ciągu dwóch ostatnich lat najbardziej zdrożały grejpfruty (o ponad 15 proc.), banany (o blisko 9 proc.) i winogrona (o prawie 6 proc.). Potaniały z kolei jabłka - o 10,5 proc. i pomarańcze - o 6 proc.

- Ceny bananów poszły w górę w związku z plagą grzyba atakującego plantacje bananowców w Ameryce Łacińskiej. Producenci byli zmuszeni stosować wzmożone środki ochronne, przez co wzrosły koszty hodowli - tłumaczy dr Andrzej Faliński.
Jeśli chodzi o grejpfruty, hiszpańskie stowarzyszenie handlowe AILIMPO szacuje, że w 2019 roku zbiory tych owoców były mniejsze o 26 proc. w stosunku do roku 2018. To mogło przełożyć się bezpośrednio na wyższe ceny oferowane przez sieci handlowe.

- Z kolei jabłka potaniały, bo mamy w Polsce ich gigantyczną nadpodaż. Tylko zarejestrowana produkcja jabłek to ok. 4 mln ton. Ceny tych owoców musiały więc spaść - dodaje dr Andrzej Faliński.

JAK NIE SZKODZIĆ ZWIERZĘTOM?

FLESZ: Wybory Prezydenckie 2020 już w maju - to musisz wiedzieć.

Wideo

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

c
cvc

no za peło było wszystko za darmo znowu ten niemiecki szmatławiec Polska Press (medialnie: Polska Press Grupa, dawniej: Grupa Wydawnicza Polskapresse) – polska grupa wydawnicza wchodząca w skład niemieckiego koncernu Verlagsgruppe Passau. podjudza i manipuluje

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3