Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Grillowany łosoś w sosie piernikowym
Poleca Krzysztof Krzebietke, szef kuchni restauracji w zamku Jan III Sobieski w Rzucewie Składniki: kawałek łososia pół litra wytrawnego czerwonego wina 20 dkg pierników łyżka miodu sok z pomarańczy przyprawa do pierników sól pieprz Wykonanie: Dzwonka łososia posypać solą oraz pieprzem, a następnie grillować z obu stron. Równocześnie można przystąpić do sporządzania sosu. W garnku gotujemy pół litra wytrawnego wina z dodatkiem połamanych pierników. - Gdy ciastka będą miękkie, sos blendujemy. Warto dodać przyprawy do pierników, by sos miał bardziej wyrazisty smak. Do sosu dodajemy łyżkę miodu, sok z pomarańczy oraz sól do smaku. Następnie na wolnym ogniu redukujemy sos tak długo, aż nabierze aksamitnej konsystencji. Na talerz lejemy odrobinę sosu. Układamy grillowanego łososia. Potrawę można udekorować kawałkami pomarańczy. - To nietypowa propozycja na wigilijny stół - mówi Krzebietke. (R.K.)