![Poleca Marcin Puczka z restauracji Alfa Club w Malborku,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ff/8c/52aee48f16df3_o_large.jpg)
Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Risotto z pomidorami, brokułami i pieczonym łososiem
Poleca Marcin Puczka z restauracji Alfa Club w Malborku, Najlepszy Kucharz Powiatu Malborskiego Składniki dla 6 osób: 300 g ryżu do risotto arborio 50 g suszonych pomidorów 100 g świeżego brokułu 50 g parmezanu 1 cebula bulion z warzyw 50 g masła sok z cytryny sól pieprz curry 100 g fileta z łososia na osobę Wykonanie: W garnku rozgrzać masło, następnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodać ryż, chwilę smażyć, wlać szklankę bulionu i wymieszać. Dodawać po jednej szklance bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać brokuły oraz suszone pomidory, doprawić to wszystko solą, pieprzem, curry oraz sokiem z cytryny, posypać startym parmezanem. Przygotowanie łososia: przyprawić, pokroić w cienkie plastry i piec około 6 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Podawać na wcześniej przygotowanym risotto. Udekorować ulubionymi ziołami. Smacznego!