![Poleca Marcin Puczka z restauracji Alfa Club w Malborku,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/18/77/52aee47b7663a_o_large.jpg)
Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Zupa rybna z sandaczem i zacierkami
Poleca Marcin Puczka z restauracji Alfa Club w Malborku, Najlepszy Kucharz Powiatu Malborskiego Składniki: 100 g fileta z sandacza na osobę, trzy marchewki, mały seler, 1 cebula, dwa liście laurowe, sól, biały pieprz, sok z cytryny, listki mięty do podania, 1 litr wody. Zacierki do zupy: 2/3 szklanki mąki, jajko, sól. Wykonanie: Zacierki do zupy. Mąkę, jajko, sól oraz 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce i zagnieść twarde ciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w palcach podłużne wałeczki. Zacierki dodać do zupy pod koniec gotowania. A teraz zupa. Do garnka włożyć obraną cebulę, liście laurowe, pokrojone w paski seler i marchewki. Zalać wodą i lekko posolić, zagotować i zostawić na małym ogniu ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dołożyć umyte filety z sandacza oraz zacierki. Dodać pieprz i gotować wszystko na małym ogniu 5 minut. Wyłączyć grzanie. Delikatnie wyjąć rybę na ciepły talerz, przykryć. Doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba. Wlać sok z cytryny do smaku. Na każdy talerz wykładać porcję zacierek, warzywa z wywarem i rybę. Udekorować listkami mięty.