Świąteczne przepisy najlepszych pomorskich kucharzy!
Szmurowane gęsie udka na pęczaku z kurkami
Poleca Artur Radomski z Zajazdu nad Stawem w Grabówku, Najlepszy Kucharz Powiatu Kościerskiego Składniki: Do przyrządzenia mięsa: 4 udka z gęsi, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 1 pomarańcza, olej lub oliwa, 2 średnie marchewki. Kasza: 500 g kaszy pęczak, 1 l wody, 1/3 kostki masła, sól, cukier, 400 g kurek, 1 duża cebula, natka pietruszki, 4 jabłka Wykonanie: Udka nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Dodajemy trochę oleju oraz rozdrobnioną pomarańczę. Całość mieszamy w przygotowanym naczyniu. Mięso przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy udka z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy je do brytfanny, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Po upływie ok. 40 min dodajemy pocięte marchewki. Całość dusimy do miękkości mięsa. Gdy jest miękkie, wyjmujemy je z brytfanny, sos cedzimy przez sitko o drobnych oczkach, zlewamy nadmiar tłuszczu i zaklepujemy mąką. Jabłka myjemy, osuszamy, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kaszę pęczak gotujemy na sypko. Przesmażamy kurki z cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz natkę pietruszki, doprawiamy. (SURA)