Świąteczne przepisy najlepszych pomorskich kucharzy!
Pierogi z kapustą i grzybami
Poleca Tomasz Miksa z Baru u Kucharza w Bolszewie, Najlepszy Kucharz Powiatu Wejherowskiego Składniki: 200 g cebuli 1 kg kapusty kiszonej 5 dag suszonych grzybów cukier sól, pieprz szczypta kminku Na ciasto: 250 ml gorącej wody 2 szklanki mąki Wykonanie: Gotujemy kapustę kiszoną z suszonymi grzybami i przyprawami. Po ugotowaniu kapusty podsmażamy ją na patelni aż do wyparowania wody. Do tak przygotowanej kapusty dodajemy podsmażoną cebulę i suszone grzyby. Wszystko siekamy i doprawiamy do smaku. Teraz trzeba zająć się ciastem. Bierzemy 250 ml gorącej wody (czyli szklankę) oraz 2 szklanki mąki. Uwaga! Nie dodajemy jajek, ponieważ ciasto robi się twarde. Zagniatamy z mąki i wody ciasto na pierogi. Potem dzielimy je na krążki, wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem i sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. (jk)