Świąteczne przepisy najlepszych pomorskich kucharzy!
Pstrąg faszerowany szpinakiem
Poleca Tomasz Miksa z Baru u Kucharza w Bolszewie, Najlepszy Kucharz Powiatu Wejherowskiego Składniki: 400 g pstrąga oczyszczonego 200 g szpinaku 40 g sera feta 50 g żelatyny 50 ml śmietany 3 mniejsze ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem. Należy je dokładnie wyfiletować. Następnie podsmażyć na patelni szpinak, doprawić go trzeba gałką muszkatołową, solą, pieprzem, śmietaną oraz czosnkiem. Potrawę odstawić do wystygnięcia. Następnie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia do naszej ryby: do zimnego szpinaku wsypujemy 2 g żelatyny i ser feta. Potem trzeba bardzo delikatnie rozbić pstrąga i nafaszerować go szpinakiem. Zwinąć wszystko w roladkę i następnie zawinąć w folię spożywczą. Gotować około 5 minut. Rybę podajemy na talerzu przybraną plasterkami cebuli i pomidora oraz talarkami czerwonej cebuli. Smacznego. (jk)