Świąteczne przepisy najlepszych pomorskich kucharzy!
Barszcz czerwony
Poleca Tomasz Miksa z Baru u Kucharza w Bolszewie, Najlepszy Kucharz Powiatu Wejherowskiego Składniki: 1 kg buraków czosnek ocet cukier sól pomarańcza jabłko majeranek, kminek Wykonanie: Buraki umyć i obrać - pokroić na ćwiartki. Obrać ze skórki także jabłko i pomarańczę. Wszystkie tak przygotowane składniki zalać przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny. Najlepiej do lodówki. I w ten sposób przygotowaliśmy tzw. zakwas na barszcz. Po upływie doby zakwas wyjąć, gotować, dolewając około 2 litrów wody. Barszcz odcedzić, doprawić do smaku octem winnym, solą, pieprzem i sporą ilością majeranku oraz kminku. Taki barszcz jest najlepszy, ma głęboki rubinowy kolor i doskonały smak. (jk)