Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Targi Food To Go odbędą się 4 i 5 lutego w Gdańsku

Kamila Grzenkowska
Targi Food To Go odbędą się w Gdańsku w dniach 4-5 luty.
Targi Food To Go odbędą się w Gdańsku w dniach 4-5 luty. mat.prasowe
Wielkimi krokami zbliża się największa gastronomiczna impreza na Pomorzu - targi Food To Go. Już po raz piąty właściciele lokali gastronomicznych, i ich klienci, dowiedzą się co "w trawie piszczy".

Jakie trendy panują dziś w przygotowywaniu pysznych deserów? Co przyrządzić osobom na diecie bezglutenowej? Jeśli jesteście ciekawi tego, jak również innych nowinek na rynku gastronomicznym, wybierzcie się koniecznie na smakowite targi Food To Go. Odbędą się one 4 i 5 lutego, w Hali Amber Expo w Gdańsku.

Co zobaczymy na targach Food To Go?

Tegoroczne targi zdominowane zostaną przez trzy motywy przewodnie: "deserowe inspiracje", "strefę tradycyjnych smaków Pomorza" i "strefę bezglutenową".

Strefa poświęcona deserom przygotowana będzie głównie z myślą o kawiarniach, lodziarniach i cukierniach. Jak podkreślają organizatorzy targów, pomorska gastronomia jest bardzo różnorodna, jednak potrzebuje odpowiedniego sprzętu i maszyn - by móc produkować najlepszej jakości wypieki czy lody, i... finezyjnie je dekorować. Jaki sprzęt można obecnie dostać na rynku - będzie można dowiedzieć się na targach.

Coraz więcej osób dowiaduje się, że musi zrezygnować z potraw zawierających gluten. Nie oznacza to jednak, że muszą zapomnieć o smacznym jedzeniu. Podczas gdańskich targów będzie można dowiedzieć się, co i jak przyrządzać. Gastronomicy przekonają się z kolei, że mogą przygotować atrakcyjne menu dla osób na diecie bezglutenowej - ciekawa oferta dla "bezglutenowców" nadal jest rzadkością w pomorskich restauracjach i kawiarniach. Na miejscu pojawią się przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, którzy odpowiadać będą na wszelkie pytania związane z celiakią.

Targi kulinarne FOOD-to-GO w Trójmieście. Zobacz, jak powstają cukiernicze arcydzieła!

Gośćmi specjalnymi "strefy bezglutenowej" będą m.in. Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku, którzy udowodnią, że w łatwy sposób można przygotować wegańskie dania bezglutenowe. Przez dwa dni będą oni serwować dania w specjalnym Food Tracku. O tym, co można przekąsić, będąc na wspomnianej diecie, opowie także znany mistrz cukiernictwa, Tomasz Deker - członek Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Gościem specjalnym targów będzie także, mieszkająca w Polsce, Diana Volokhova, finalistka programu "MasterChef", a także autorka bloga "Smak Armenii". Będzie można ją spotkać w Strefie Deserowych Inspiracji, gdzie zaprezentuje jak w prosty sposób przygotować słodkości "o których długo nie można zapomnieć". W tej strefie goście targów spotkają także Tomasza Dekera.

Na targach poświęconych żywieniu nie może zabraknąć tradycyjnych, wciąż "pielęgnowanych od dziesiątek lat" smaków.

-Po raz kolejny sięgamy po to, co swojskie i naturalne. Folklor i kultura ludowa są nieodłącznym elementem Pomorza, a w ich skład wchodzi gastronomia. Podczas targów swoje produkty zaprezentują lokalni producenci żywności i stowarzyszenia - zapowiadają organizatorzy. Bilety: 10 - 20 zł.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto