Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zbadali nawyki żywieniowe mieszkańców Trójmiasta. Lunch wypiera obiad, niewielu marzy o podwieczorku

opr.gp
www.sxc.hu
Przeciętnie w ciągu dnia pracy mieszkańcy Trójmiasta jedzą dwa posiłki, najczęściej spożywanym posiłkiem w trakcie pracy jest drugie śniadanie. Popularne lunche wypierają tradycyjne obiady z codziennej diety mieszkańców - do takich wniosków doszła agencja SW Research, badająca nawyki żywieniowe mieszkańców Trójmiasta.

Zdaniem ekspertów, idealna dieta powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie, w tym z co najmniej 1 ciepłego, spożywanych mniej więcej co 3-4 godziny. To teoria. A jak wygląda praktyka? KFC postanowiło to sprawdzić. Zleciło przeprowadzenie badania wśród pracujących mieszkańców Trójmiasta.

Lunche wypierają obiady, ale najpopularniejsze są drugie śniadania
Z przeprowadzonego badania wynika, że średnio, w ciągu całego dnia pracy, mieszkańcy Trójmiasta jedzą tylko 2 posiłki. Co ciekawe, ponad połowa nie spożywa śniadania w domu, lecz dopiero w pracy. Przyznało się do tego 59 proc. badanych.

Najpopularniejszym posiłkiem w pracy jest jednak… drugie śniadanie, spożywane przez 77 proc. osób. Popularne lunche, jedzone przez 52 proc. badanych wypierają z codziennej diety kilkudaniowe obiady. Już tylko 27 proc. badanych mieszkańców Trójmiasta decyduje się na tradycyjny obiad. Blisko 11 proc. jada podwieczorek, a 8 proc. kolację – co wskazuje na to, że ankietowani zostają w pracy po godzinach.

- Pracujący mieszkańcy Trójmiasta mają coraz większą świadomość tego, jak ważna jest systematyczność w spożywaniu posiłków, z przynajmniej jednym ciepłym daniem w ciągu dnia. Poszukują potraw przyrządzonych z dobrej jakości i świeżych składników. Zależy im także na wygodzie, szybkości, oszczędności czasu i pieniędzy (...) - mówi Olgierd Danielewicz, Brand President KFC.

Co jemy i czy podjadamy między posiłkami?
Większy posiłek podczas pracy jada 61 proc.badanych. Najczęściej jednak pracujący mieszkańcy Trójmiasta jedzą kanapki (81 proc.), nieco rzadziej warzywa i owoce (69 proc.), a także sałatki (51 proc.). Na dalszych miejscach znalazły się płatki z mlekiem lub jogurtem (29 proc.) oraz zupy (po 23 proc.). Mieszkańcy Trójmiasta lubią też podjadać pomiędzy posiłkami – słodkie przekąski (36 proc.) lub słone (15 proc.).

Restaurant Week 2016 w Trójmieście obniża ceny.

Własnoręcznie przygotowane jedzenie czy wizyta w restauracji?
Ankietowani w różny sposób organizują sobie większy, ciepły posiłek. Przygotowują jedzenie w domu, kupują w sklepie gotowe jedzenie bądź składniki, z których sporządzają posiłek w pracy. Aż 75 proc. korzysta z restauracji lub dostawy jedzenia do pracy.
- Z obserwacji i badan rynkowych wynika, że Polacy coraz chętniej jadają w restauracjach. Jednak na tle państw Europy Zachodniej, gdzie częstotliwość stołowania się poza domem jest wysoka, na polskim rynku wciąż widać ogromny potencjał do rozwoju oferty lunchowej. To niewątpliwie stwarza większe możliwości znanym markom na rynku – podsumowuje Olgierd Danielewicz, Brand President KFC.

Weekend za pół ceny coraz bardziej popularny.

Badanie zostało zrealizowane dla KFC w dniach 11.03-14.03.2016 przez agencję SW RESEARCH metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowych SW Panel. W ramach badania przeprowadzono 801 ankiet z osobami pracującymi, w wieku 25-39 lat z miejscowości o wielkości 50 tys.+, w tym w Trójmieście.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto