Świeże nadbałtyckie powietrze pachnące morzem zachęca do spróbowania lokalnych przysmaków Gdańska, jakimi niewątpliwie są ryby. Będąc na urlopie w Gdańsku, grzechem jest nie spróbować pięknie pachnącego dorsza, flądry czy okonia. Gdzie w Gdańsku można zjeść świeżą smażoną rybę, która wskoczyła na patelnię prosto z rybackiego kutra?
Zobacz też: GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDYNI?
Przedstawiamy listę popularnych smażalni ryb w Gdańsku.
GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDAŃSKU?
Letnia Restauracja Rybna
ul. Kliniczna 1C
czynne: co dzień od godz. 10
Restauracja otwierana sezonowo, smaży ryby od maja do września. Z menu możemy wybrać ok. 15 gatunków różnych ryb, m in. kargulena, okoń nilowy, sola, dorsz, halibut, rekin. Oczywiście świeże dorsze oraz flądry.
Gruba Ryba
ul. Jantarowa 21 (Brzeźno)
czynne: godz. 9-22
Restauracja o takiej nazwie może mieć tylko stoliki z widokiem na morze. W karcie dań nie zabraknie za nazwą oczywiście ryb, które przyrządzane są według wykwintnych przepisów.
Restauracja Rybakówka
ul. Bytowska 5 (Oliwa)
czynne: 12-20
Zupy rybne, świeże dorsze, sandacze, łososie, tatary rybne, śledziki. Czyli nic dodać, nic ująć, kwintesencja nadbałtyckiej kuchni.
Zobacz również: GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W SOPOCIE?
Bar Pod Rybą
ul. Piwna 61/63 80-830 (Śródmieście)
czynne: pon – nd, od godz. 11 do godz. 21
Specjalnością tego tradycyjnego już w przestrzeni gdańskiej Starówki lokalu są oczywiście świeże rybki prosto z połowów lokalnych rybaków, ale także kulinarne wariacje ziemniaczane, obok których nie można przejść obojętnie.
Bar KarmazynW otoczeni w pełni nadmorskim, bo przy bulwarze w Jelitkowie, bar serwuje ryby bałtyckie oraz specjalność zgodną z nazwą - filet z karmazyna.Ul. Jantarowa 4
Czynne:pon-pt: 11-22; sob-nd: 10-22; w sezonie letnim: pon-nd: 10-22
Przykładowy cennik:
Filet z dorsza b/s w cieście - 6,50 zł
Filet z dorsza z/s - 7.50 zł
Filet z flądry w cieście - 7 zł
Filet z soli w cieście - 7 zl
Filet z karmazyna - 10,50 zł
LODZIARNIE W GDAŃSKU. GDZIE ZJEŚĆ LODY W GDAŃSKU?
Targ Rybnyul. Targ Rybny 6C (Śródmieście)
Restauracja wpisana już w mapę kulturową Trójmiasta opiera swój wystrój oraz menu o tradycje regionu kaszubskiego. W menu oczywiście świeże ryby prosto z rybackich kutrów przyrządzone w tradycyjny, bądź wykwintny sposób.
Wielki Błękit
ul. Jantarowa 21
czynne: 10-22
Restauracja usytuowana na granicy Brzeźna i Jelitkowa. Jako typowo nadmorski lokal w menu oczywiscie świeżutkie ryby jak dorsz, pstrą, okoń, prosto od dostawców.
Przykładowy cennik:
Talerz opiekanych śledzi 17 zł
Mule w białym winie 32 zł
Śledź bałtycki w śmietanie 9 zł
Śledź bałtycki w oleju 9 zł
Smażalnia Ryb Zagroda Rybacka
ul. Miła 14 (Brzeźno, wejście 43 na plażę)
Czynne: pon – nd; 10.30 - 22
Historia "Zagrody" sięga lat 90-tych. W tej chwili lokal udostępnia m.in. 80 tarasowych miejsc siedzących z widokiem za Zatokę. W menu dostępne głównie świeże ryby bałtyckie prosto od rybaków, ponoć nie obtaczane w panierce.
Przykładowy cennik:
Flądra - 4 zł
Dorsz - 6 zł
Pstrąg - 6 zł
Sola - 6,50 zł
Smażalnia Ryb Knagaul. Miła (Brzeźno, wejście 43 na plażę)
czynne: pon – pt. godz. 11 – 21, cały sezon wakacyjny
Specjalnością tej smażalni są świeże ryby bałtyckie pochodzące z ostatnich połowów, np. dorsz, flądra, sola.
Tawerna Dominikańska
ul. Targ Rybny 9
czynne: cały rok
Jedna z restauracji rybnych w Gdańsku, oczywiście nad Motławą. W menu bałtycki smazony dorsz, także bałtycka flądra oraz zaskakująco – także bałtycki łosoś.
Pod Kasztanem
Smażalnia Ryb na statku "Oskar"
Pobrzeże Rybackie, na Motławie (Ołowianka)
Już bliżej morza być nie może, bo smażalnia zacumowana na Motławie, w sercu Gdańska. Mieszają się zapachy wody, turystycznego Gdańska oraz świeżo smażonej ryby: dorsz, flądra, pstrąg, halibut.
Przykładowy cennik:
Flądra - 3 zł
Dorsz - 4,5 zł
Halibut - 6 zł
Tapas Rybka
ul. Aleja Generała Józefa Hallera 273 (Brzeźno)
Morski wystrój lokalu jest efektem "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler i jednoznacznie określa menu, w którym znajdziemy świeże ryby prosto z kutrów rybackich, smakowite zupy rybne, np. z klopsikami z dorsza oraz morskie przekąski jak białą pastę z halibuta.
Przykładowy cennik:
Flądra - 6 zł
Filet z dorsza - 18 zł
Łosoś - 22 zł
Halibut - 24,50 zł
Pstrąg - 19,80 zł
Filet z dorsza w cieście serowym - 16,90 zł
Filet z dorsza w panierce - 16,90 zł
Sola w panierce - 16,90 zł
Dorsz na parze - 18,00 zł
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - 24.00 zł
Łosoś po kapitańsku z masłem czosnkowym - 25,00 zł
Polędwica z dorsza - 9,50 zł
GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDAŃSKU?
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?