Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie Zjeść Świeżą Rybę W Gdańsku?

Redakcja
GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDAŃSKU?
GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDAŃSKU? www.sxc.hu/neonza
Smażalnie ryb w Gdańsku usytuowane są głownie w Śródmieściu, Nad Motławą, a także w Brzeźnie oraz w Jelitkowie.

Świeże nadbałtyckie powietrze pachnące morzem zachęca do spróbowania lokalnych przysmaków Gdańska, jakimi niewątpliwie są ryby. Będąc na urlopie w Gdańsku, grzechem jest nie spróbować pięknie pachnącego dorsza, flądry czy okonia. Gdzie w Gdańsku można zjeść świeżą smażoną rybę, która wskoczyła na patelnię prosto z rybackiego kutra?

Zobacz też: GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDYNI?

Przedstawiamy listę popularnych smażalni ryb w Gdańsku.

GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDAŃSKU?


Letnia Restauracja Rybna
ul. Kliniczna 1C
czynne: co dzień od godz. 10

Restauracja otwierana sezonowo, smaży ryby od maja do września. Z menu możemy wybrać ok. 15 gatunków różnych ryb, m in. kargulena, okoń nilowy, sola, dorsz, halibut, rekin. Oczywiście świeże dorsze oraz flądry.


Gruba Ryba
ul. Jantarowa 21 (Brzeźno)
czynne: godz. 9-22

Restauracja o takiej nazwie może mieć tylko stoliki z widokiem na morze. W karcie dań nie zabraknie za nazwą oczywiście ryb, które przyrządzane są według wykwintnych przepisów.

Menu


Restauracja Rybakówka
ul. Bytowska 5 (Oliwa)
czynne: 12-20

Zupy rybne, świeże dorsze, sandacze, łososie, tatary rybne, śledziki. Czyli nic dodać, nic ująć, kwintesencja nadbałtyckiej kuchni.

Menu


Zobacz również: GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W SOPOCIE?


Bar Pod Rybą

ul. Piwna 61/63 80-830 (Śródmieście)
czynne: pon – nd, od godz. 11 do godz. 21

Specjalnością tego tradycyjnego już w przestrzeni gdańskiej Starówki lokalu są oczywiście świeże rybki prosto z połowów lokalnych rybaków, ale także kulinarne wariacje ziemniaczane, obok których nie można przejść obojętnie.


Bar KarmazynW otoczeni w pełni nadmorskim, bo przy bulwarze w Jelitkowie, bar serwuje ryby bałtyckie oraz specjalność zgodną z nazwą - filet z karmazyna.Ul. Jantarowa 4
Czynne:pon-pt: 11-22; sob-nd: 10-22; w sezonie letnim: pon-nd: 10-22

Przykładowy cennik:
Filet z dorsza b/s w cieście - 6,50 zł
Filet z dorsza z/s - 7.50 zł
Filet z flądry w cieście - 7 zł
Filet z soli w cieście - 7 zl
Filet z karmazyna - 10,50 zł

Przykładowe menu


LODZIARNIE W GDAŃSKU. GDZIE ZJEŚĆ LODY W GDAŃSKU?


Targ Rybnyul. Targ Rybny 6C (Śródmieście)

Restauracja wpisana już w mapę kulturową Trójmiasta opiera swój wystrój oraz menu o tradycje regionu kaszubskiego. W menu oczywiście świeże ryby prosto z rybackich kutrów przyrządzone w tradycyjny, bądź wykwintny sposób.

Przykładowe menu


Wielki Błękit

ul. Jantarowa 21
czynne: 10-22

Restauracja usytuowana na granicy Brzeźna i Jelitkowa. Jako typowo nadmorski lokal w menu oczywiscie świeżutkie ryby jak dorsz, pstrą, okoń, prosto od dostawców.

Przykładowy cennik:
Talerz opiekanych śledzi 17 zł
Mule w białym winie 32 zł
Śledź bałtycki w śmietanie 9 zł
Śledź bałtycki w oleju 9 zł


Smażalnia Ryb Zagroda Rybacka
ul. Miła 14 (Brzeźno, wejście 43 na plażę)
Czynne: pon – nd; 10.30 - 22

Historia "Zagrody" sięga lat 90-tych. W tej chwili lokal udostępnia m.in. 80 tarasowych miejsc siedzących z widokiem za Zatokę. W menu dostępne głównie świeże ryby bałtyckie prosto od rybaków, ponoć nie obtaczane w panierce.

Przykładowy cennik:

Flądra - 4 zł
Dorsz - 6 zł
Pstrąg - 6 zł
Sola - 6,50 zł

Menu


Smażalnia Ryb Knagaul. Miła (Brzeźno, wejście 43 na plażę)
czynne: pon – pt. godz. 11 – 21, cały sezon wakacyjny

Specjalnością tej smażalni są świeże ryby bałtyckie pochodzące z ostatnich połowów, np. dorsz, flądra, sola.

Menu


Tawerna Dominikańska
ul. Targ Rybny 9
czynne: cały rok

Jedna z restauracji rybnych w Gdańsku, oczywiście nad Motławą. W menu bałtycki smazony dorsz, także bałtycka flądra oraz zaskakująco – także bałtycki łosoś.

Przykładowe menu


Pod Kasztanem
Smażalnia Ryb na statku "Oskar"
Pobrzeże Rybackie, na Motławie (Ołowianka)

Już bliżej morza być nie może, bo smażalnia zacumowana na Motławie, w sercu Gdańska. Mieszają się zapachy wody, turystycznego Gdańska oraz świeżo smażonej ryby: dorsz, flądra, pstrąg, halibut.

Przykładowy cennik:
Flądra - 3 zł
Dorsz - 4,5 zł
Halibut - 6 zł



Tapas Rybka

ul. Aleja Generała Józefa Hallera 273 (Brzeźno)

Morski wystrój lokalu jest efektem "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler i jednoznacznie określa menu, w którym znajdziemy świeże ryby prosto z kutrów rybackich, smakowite zupy rybne, np. z klopsikami z dorsza oraz morskie przekąski jak białą pastę z halibuta.

Przykładowy cennik:

Flądra - 6 zł     
Filet z dorsza - 18 zł     
Łosoś - 22 zł     
Halibut - 24,50 zł     
Pstrąg - 19,80 zł     
Filet z dorsza w cieście serowym - 16,90 zł     
Filet z dorsza w panierce - 16,90 zł     
Sola w panierce - 16,90 zł     
Dorsz na parze - 18,00 zł     
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - 24.00 zł     
Łosoś po kapitańsku z masłem czosnkowym - 25,00 zł     
Polędwica z dorsza - 9,50 zł   

Menu

GDZIE ZJEŚĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ W GDAŃSKU?

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto