![Pieczone pierogi z gęsiną
SKŁADNIKI:
Ciasto
1 kg mąki
2...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5b/f1/5be560d8b2dcf_o_large.jpg)
Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]
Pieczone pierogi z gęsinąSKŁADNIKI: Ciasto 1 kg mąki 2 łyżeczki soli 6 łyżeczek cukru 3,5 kostki masła startych na tarce posiekać z mąką 800 g naturalnego serka homogenizowanego Farsz Gęś przyprawiona majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem Przygotowanie: Gęś upiec do miękkości z jabłkiem. Obrać i porwać na drobne kawałki, przyprawić do smaku, jeśli potrzeba. Dodać suszoną żurawinę i upieczone razem z gęsią jabłko, jeśli potrzeba podlać sokiem/tłuszczem z upieczonej gęsi. Suche składniki ciasta wymieszać, masło starte na tarce posiekać z mąką. Dodać serek homogenizowany. Wymieszać wszystko szybko na „marmurkowo” i włożyć do lodówki na godzinę. Lepić pierogi trochę mniejsze od pięści. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Podawać jako samodzielne danie, przystawka lub jako pasztecik np. do barszczu. Przepis pochodzi z www.gesina.pl