Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak powinniśmy nakrywać do wigilijnego stołu?

Redakcja
Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze blisko dwa tygodnie, ale już ...
Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze blisko dwa tygodnie, ale już ... sxc.hu
Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze blisko dwa tygodnie, ale już czas zacząć o nich myśleć.

Tym tekstem rozpoczynamy mały cykl świątecznych porad, na początek dowiecie się jak powinniśmy nakrywać do wigilijnego stołu.

Marzena Wolińska jest projektantem szkła i ceramiki. Pracuje na Wydziale Wzornictwa na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. Gdy mówi o przystrajaniu wigilijnego stołu i przygotowywaniu się do Świąt Bożego Narodzenia, stawia na elegancję i tradycję.

Kinga Czerniachowska: Jakie są trendy w tym sezonie, jeśli chodzi o udekorowanie wnętrza czy przystrojenie świątecznego stołu?
Marzena Wolińska: Nie ma jakiegoś jednego, konkretnego trendu. Teraz dopuszczalna jest wielonurtowość.W przygotowaniu świątecznego stołu ważne jest, żeby zastawa stołowa różniła się od tej, której używamy na co dzień. Nie może być tak, że na świątecznym stole zamiast wazy stoi garnek ze świątecznym barszczem czy zupą rybną. Jeżeli już miałabym do czegoś zachęcić, to polecałabym białą porcelanę lub taką delikatnie zdobioną złotem.

Dlaczego?
Najłatwiej ją dopasować do wystroju, niezależnie jaki on jest. Porcelana jest uniwersalna - pasuje zarówno do nowoczesnych wnętrz, jak i tych w stylu retro. Poza tym, porcelana jest najszlachetniejszą ceramiką i idealnie pasuje do atmosfery Świąt Bożego Narodzenia. Porcelana jest przeświecalna, więc spotęguje nam aurę tajemniczości, która towarzyszy Wigilii.

A co z akcentami na świątecznym stole?
Na pewno warto położyć jakieś zielone, iglaste stroiki, które dobrze korespondują z bielą czy czerwienią, oczywiście wszystko w umiarze. Koniecznie powinniśmy na stole postawić świece. Mogą one znaleźć się w porcelanowych lub szklanych świecznikach, wtedy bardzo dobrze będą odbijać światło. Zawsze zachęcam do zaangażowania i dołożenia do stroika czy wiązanki wykonanych przez siebie lub dzieci elementów.

A kolorystyka? To indywidualna kwestia czy właśnie wspomniana czerwień?
Oczywiście, wszystko zależy od tego, jakie kolory lubimy, ale zalecałabym powściągliwość w dobieraniu kolorów do wystroju świątecznego stołu. Czerwień, jak wspomniałam, dobrze koresponduje z zielenią, pewnie dlatego tak często się ją stosuje. Ale warto czasem postawić na subtelność.

Czyli?
Na przykład złoto, platyna, biel. Te kolory nadają elegancji.

Czy przy ubieraniu choinki też powinniśmy zachować umiar?
Jak najbardziej, aczkolwiek na pewno nie jestem zwolennikiem przyozdabiania choinki ozdobami w jednym czy dwóch kolorach.

Próbowała Pani?
Tak, ale drzewko przypominało mi wtedy te z witryn sklepowych. Jestem zdania, że powinniśmy zachować umiar w doborze ozdób, ale wybierać te, które wywołują w nas pewne emocje, kojarzą się na przykład z okresem dzieciństwa. Oczywiście, nie musimy wieszać na choince wszystkiego, co mamy w swoich zbiorach.

Skoro wybraliśmy już zastawę i przyozdobiliśmy choinkę, to co dalej? W jaki sposób podać potrawy, by wszystko zmieściło się na wigilijnym stole?
Na szczęście nie wszystko podajemy od razu. Potrawy serwujemy kolejno, dbając o estetykę. Na przykład o to, by zupa została podana w wazie, a parującą jeszcze pokrywkę położyć na talerzyk odstawczy. Serwetki powinny być płócienne lub lniane, a nie jednorazowe. Na pewno zyskają, jeśli będą miały pierścień porcelanowy (obejma w kształcie owalu, w którą wkładamy serwetkę, by udekorować stół - przyp. red.). Potem oczywiście serwetkę z pierścienia wyjmujemy i kładziemy na kolanach. Jest jeszcze coś - tzw. koziołki na sztućce (specjalne podstawki, na które kładzie się sztućce, by nie pobrudzić obrusu - przyp. red.).

W takim razie nie pozostaje nic innego jak usiąść do stołu. Tylko jak to zrobić?
To zależy, jakiego kształtu jest stół. Załóżmy, że jest prostokątny. Wtedy przy węższym boku siada senior lub najważniejszy gość, bo to jest najbardziej prestiżowe miejsce przy stole. Warto wziąć pod uwagę też względy praktyczne. Gospodyni usiądzie wówczas na strategicznym miejscu tak, by mieć bliżej do kuchni. A dzieci tam, gdzie łatwiej im będzie odejść po skończonym posiłku i jednocześnie nie przeszkadzać innym osobom, znajdującym się przy stole. Trzeba pamiętać, że wszystko jest kwestią indywidualną i wiele zależy od zwyczajów panujących w danej rodzinie.

Więcej o Wigilii i świętach:


Akredytacja za relację: Twórz z nami MMTrojmiasto!


Kogo usłyszymy na Heineken Open'er Festivalu 2013?


Polska - Urugwaj: Zobacz zdjęcia kibiców


Koncerty w Trójmieście: Co, gdzie i kiedy

dodaj artykułdodaj wpis do blogadodaj fotoreportażdodaj wydarzenie
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto