Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji w Trójmieście już 30 maja

Redakcja
mat. prasowe
W tym roku zabawa skupia się na motywach smaku miasta, regionu i świata. Będziemy mieli okazję spróbować autorskich dań z najlepszych, regionalnych składników.

Do udziału w zabawie zostały zaproszone tylko najlepsze restauracje, czyli takie, które według organizatorów mogłyby być wizytówką Gdańska na świecie. Lokale przygotują specjalne dania dostępne w menu tylko tej nocy. W każdym z nich możemy liczyć na specjalny pokaz kulinarny na żywo. Ma panować atmosfera rodem z południa Europy.

Zobacz też: 3. Festiwal Kultury Azjatyckiej z Japonią w roli głównej [program]

Koncepcje na nocne dania są już gotowe, trwają ostatnie próby przed pokazami kulinarnymi na żywo. Udział w projekcie zadeklarowało już 16 restauracji: Brovarnia w Hotelu Gdańsk, Kubicki, Kokieteria w Hotelu Hanza, Swojski Smak, Restauracja Gdańska, Mon Balzac, Gdański Bowke, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Bohemia, Filharmonia, VNS Restaurant, Da Mario Restaurante, Restauracja 4 Strony Świata, Dom Sushi, Restauracja Lao Thai, Karczma Sidło.

Podczas pokazu live cooking w Restauracji Kubicki będziemy mogli zobaczyć jak przygotowuje się raki, z których szef kuchni Damian Mazurowski wykorzysta "rakowe szyjki" (w rzeczywistości mięso skryte w pancerzykach odwłoków rakowych). Posłużą mu one do stworzenia "gdańskiego risotto". Będzie to potrawa na bazie kaszy jaglanej, podawanej z sosem z wędzonego łososia z dodatkiem kaparów nawiązująca do tradycji kulinarnej gdańskich kupców.

Szef kuchni restauracji Filharmonia Mariusz Wolski pragnie przybliżyć gościom Nocy Restauracji ideę menu degustacyjnego. To jedyna restauracja w Gdańsku, która na co dzień posiada taki smakoszowski zestaw. Pan Mariusz przygotuje specjalnie skomponowane sześciodaniowe menu degustacyjne, oparte o produkty regionalne z technikami skandynawskimi. W Filharmonii tego wieczoru nie zabraknie muzyki na żywo. Dodatkową atrakcją będzie serwis dań menu degustacyjnego: ciekły azot posłuży kelnerom do zamrażania dań, a żywy ogień posłuży do widowiskowego flambirowania. W daniu nocnym znajdą się takie delicje jak: perliczka, foie gras z wędzoną śliwką, kawa, dereń, dzika róża, jęczmień, chryzantema, dzika gąska. Wszystkie składniki przygotowane w niezwykły sposób. Podczas specjalnego pokazu goście zobaczą jak przygotowuje się lody z chryzantemy czy perliczkę sous vide.

Restauracja da Mario zaprasza na nocną wyprawę po smakach i kulturze Włoch. Nie zabraknie najwyższej jakości włoskiego jedzenia i muzyki. Szef kuchni Jurand Lewandowski zmierzy się z połączeniem włoskich i pomorskich smaków. Nocnym daniem w Da Mario będzie kaszanka z sandacza z sosem piernikowym oraz pikantnym kawiorem. W daniu tym wykorzystany zostanie między innymi atrament z ośmiornicy i papryczki jalapeno. Marco "Il Veneziano" Bernardi zaprosi swych gości do ogrodu, gdzie wśród zapachu grillowanego mięsa zanuci niejedną włoską melodię.

A to oczywiście nie wszystkie atrakcje - listę restauracji i dań wraz z cenami oraz dodatkowych informacji towarzyszących Nocy Restauracji organizatorzy publikują na bieżąco na stronie imprezy www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook.com/NocRestauracji.

Marta Okuniewska

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto