Do udziału w zabawie zostały zaproszone tylko najlepsze restauracje, czyli takie, które według organizatorów mogłyby być wizytówką Gdańska na świecie. Lokale przygotują specjalne dania dostępne w menu tylko tej nocy. W każdym z nich możemy liczyć na specjalny pokaz kulinarny na żywo. Ma panować atmosfera rodem z południa Europy.
Zobacz też: 3. Festiwal Kultury Azjatyckiej z Japonią w roli głównej [program]
Koncepcje na nocne dania są już gotowe, trwają ostatnie próby przed pokazami kulinarnymi na żywo. Udział w projekcie zadeklarowało już 16 restauracji: Brovarnia w Hotelu Gdańsk, Kubicki, Kokieteria w Hotelu Hanza, Swojski Smak, Restauracja Gdańska, Mon Balzac, Gdański Bowke, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Bohemia, Filharmonia, VNS Restaurant, Da Mario Restaurante, Restauracja 4 Strony Świata, Dom Sushi, Restauracja Lao Thai, Karczma Sidło.
Podczas pokazu live cooking w Restauracji Kubicki będziemy mogli zobaczyć jak przygotowuje się raki, z których szef kuchni Damian Mazurowski wykorzysta "rakowe szyjki" (w rzeczywistości mięso skryte w pancerzykach odwłoków rakowych). Posłużą mu one do stworzenia "gdańskiego risotto". Będzie to potrawa na bazie kaszy jaglanej, podawanej z sosem z wędzonego łososia z dodatkiem kaparów nawiązująca do tradycji kulinarnej gdańskich kupców.
Szef kuchni restauracji Filharmonia Mariusz Wolski pragnie przybliżyć gościom Nocy Restauracji ideę menu degustacyjnego. To jedyna restauracja w Gdańsku, która na co dzień posiada taki smakoszowski zestaw. Pan Mariusz przygotuje specjalnie skomponowane sześciodaniowe menu degustacyjne, oparte o produkty regionalne z technikami skandynawskimi. W Filharmonii tego wieczoru nie zabraknie muzyki na żywo. Dodatkową atrakcją będzie serwis dań menu degustacyjnego: ciekły azot posłuży kelnerom do zamrażania dań, a żywy ogień posłuży do widowiskowego flambirowania. W daniu nocnym znajdą się takie delicje jak: perliczka, foie gras z wędzoną śliwką, kawa, dereń, dzika róża, jęczmień, chryzantema, dzika gąska. Wszystkie składniki przygotowane w niezwykły sposób. Podczas specjalnego pokazu goście zobaczą jak przygotowuje się lody z chryzantemy czy perliczkę sous vide.
Restauracja da Mario zaprasza na nocną wyprawę po smakach i kulturze Włoch. Nie zabraknie najwyższej jakości włoskiego jedzenia i muzyki. Szef kuchni Jurand Lewandowski zmierzy się z połączeniem włoskich i pomorskich smaków. Nocnym daniem w Da Mario będzie kaszanka z sandacza z sosem piernikowym oraz pikantnym kawiorem. W daniu tym wykorzystany zostanie między innymi atrament z ośmiornicy i papryczki jalapeno. Marco "Il Veneziano" Bernardi zaprosi swych gości do ogrodu, gdzie wśród zapachu grillowanego mięsa zanuci niejedną włoską melodię.
A to oczywiście nie wszystkie atrakcje - listę restauracji i dań wraz z cenami oraz dodatkowych informacji towarzyszących Nocy Restauracji organizatorzy publikują na bieżąco na stronie imprezy www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook.com/NocRestauracji.
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?