Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Zupa rybna
Poleca Mariusz Buczkowski z restauracji A Kuku we Władysławowie, Najlepszy Kucharz Powiatu Puckiego Składniki: kawałek świeżego łososia, kawałek świeżego dorsza, marchew, seler (korzeń oraz nać) por, korzeń pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, maggi do smaku Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego. W lekko osolonej wodzie gotujemy włoszczyznę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gdy włoszczyzna zmięknie (ok. 20 min), dorzucamy do garnka dwa kawałki ryby, które wcześniej obraliśmy ze skóry oraz ości. Tak przygotowany wywar doprowadzamy do wrzenia, a następnie przecedzamy. Warzywa wyciągamy i przecieramy na tarce i z powrotem dodajemy do zupy. Rybną potrawę doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, cukrem oraz maggi. Całość możemy udekorować listkiem pietruszki - będzie ładnie komponowała się z żółtawo-pomarańczowym kolorem zupy. - To świetna potrawa na rozpoczęcie wigilijnej uczty - zapewnia Mariusz Buczkowski. (RK)