Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Śledź solony pod pierzynką z grzybów leśnych
Poleca Maksymilian Nowakowski, szef kuchni w Oberży Pod Lipami w Bystrej. Zdobywca drugiego miejsca w plebiscycie Smakosz 2013 w powiecie gdańskim Składniki: cztery filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 70 g kwaśnej śmietany 70 g jogurtu naturalnego 80 g grzybów marynowanych (kurka, maślak) 80 g cebulki cytryna natka pietruszki sól pieprz Z podanej ilości składników można przygotować cztery porcje Wykonanie: Cebulkę należy obrać i pokroić w piórka, po czym zblanszować w zalewie z marynowanych grzybów. Następnie grzyby (kurki lub maślaki) kroimy w paski. Pokrojone grzyby i zblanszowaną cebulkę mieszamy z jogurtem oraz kwaśną śmietaną. Filety śledziowe (wcześniej trzeba je wymoczyć) układamy na talerzu, po czym przykrywamy je przygotowaną wcześniej pierzynką. Całość dekorujemy cytryną oraz zieloną pietruszką i tak podajemy. Smacznego! (AC)