wideo:Karol Merk
W tym roku na biesiadzie pojawiło się 40 namiotów z produktami regionalnymi, 3 namioty biesiadne, 20 atrakcji dla dzieci oraz piwo z browaru Amber. Na stoiskach m.in. można się było dowiedzieć się jak przebiega proces warzenia piwa. Jak informuje Karolina Janik, rzecznik stadionu Energa Gdańsk z roku na rok Amber Fest odwiedza więcej biesiadników.
– To też świadczy o tym, że coraz więcej dostawców regionalnych jest zainteresowanych pokazaniem swoich produktów. Nasi goście są zainteresowani zakupem zarówno lokalnych smakołyków, jak i przyglądaniu się rękodziełu – mówi Karolina Janik.
Biesiadnicy do wyboru mieli 7 rodzajów piwa – od słodkich kawowo-czekoladowych porterów Grand, przez lekkie piwo pszeniczne, aż do goryczkowego piwa typu American Pale Ale.
– Imprez takich jak ta organizujemy od 2003 r. Od tego czasu na rynku piwnym zmieniło się wszystko. Świadomości konsumentów jest dużo większa – mówi Marek Skwerk z browaru Amber – By zacząć smakować piwo nie należy bać się eksperymentowania. W Polsce warzy się praktycznie każdy z rodzajów piwa. Również powinno się łączyć piwo z jedzeniem. To jest pełnia doznań, którą możemy doświadczyć, dzięki degustacjom, eksperymentom i łączeniu piwa z jedzeniem.
Jak zapowiada Janik organizatorzy już myślą o przyszłorocznym Amber Fescie. Rzecznik stadionu Energa Gdańsk zapowiada jeszcze bardziej rozbudowaną strefę rodzinną, która w tym roku przyciągnęła na biesiadę wiele rodzin z dziećmi oraz kolejne piwa do skosztowania z browaru Amber.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?