Food trucki to mobilne budki, które można było zauważyć latem podczas imprez plenerowych. Serwowane z nich świeże i przyrządzane z naturalnych składników burgery od razu przypadły do gustu nie tylko zwolennikom wołowiny. W ofercie barów na czterech kółkach znajdziemy też dania wegetariańskie.
Sekret tkwi głównie w składnikach
Jednym z popisowych dań serwowanych z mobilnych barów jest burger, ale uwaga: niczym nieprzypominający tego z dworcowych budek. Oprócz klasycznych burgerów, w zależności od furgonetki serwowane są z różnymi dodatkami, np. karmelowym, kozim serem.
Taki specjał oferuje Surf-Burger, którego na co dzień spotkać można przy przystanku SKM Gdańsk Przymorze.
- To alternatywa dla wszechogarniającej fali zapiekanek z mikrofalówki, czy kebabów przyrządzonych z produktów mięsopodobnych - zapewniają właściciele . - Nasze burgery to zawsze stuprocentowa wołowina, codziennie wypiekane pełnoziarniste bułki na naturalnym zakwasie, świeże nieprzetworzone warzywa oraz własnoręcznie przygotowane sosy.
A jeśli nie burger, to co?
Dla wegetarian przygotowywana jest specjalna wersja z warzywnym kotletem. Nie zawiera on jednak tradycyjnie soi, tylko mielone warzywa połączone z orzechami.
Gdańsk: Zamiast tradycyjnych, belgijskie. Słynne frytki w końcu do nas przywędrowały!
Kolejnym przysmakiem z restauracji na czterech kółkach są falafele, czyli wegetariańska alternatywa kebabu w picie. To danie serwowane jest przez ekipę z Muka Bar. W ich ofercie znajdziemy też hummus, quesadille i kanapki z grilla.
Wegetarianie i zwolennicy mięsa odwiedzić mogą też Carmnik w Sopocie. Tu oprócz falafeli dostępne są też burgery, m.in z rukolą czy karmelizowaną cebulką.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?