MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyrzuć trujące chińskie łyżki

Redakcja
Chińskie łyżki kuchenne z tzw. czarnego nylonu zawierają toksyczne substancje rakotwórcze - ostrzegają naukowcy.

Jak podała dzisiejsza (9 sierpnia) Gazeta Wyborcza naukowcy z państwowego Instytutu Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu przeprowadzili badania chińskich łyżek wazowych, łopatek i łyżek cedzakowych. Do instytutu z prośbą o przeprowadzenie badań zwrócił się importer tych produktów. Naukowcy zbadali je, ogrzewając do temperatury odpowiadającej codziennemu gotowaniu, ok. 95 stopni.

Badania wykazały, że przybory te uwalniały aminę kancerogenną, której w takich produktach nie powinno być. Dawka uwalniającej się substancji przekraczała nawet 10 tys. razy dopuszczalne przez Unię Europejską normy.

Jak podaje Wyborcza, importer łyżek, po otrzymaniu wyników badań wycofał je z rynku. - MDA wchłaniane z pożywieniem najpewniej powoduje nowotwory przewodu pokarmowego - powiedział Gazecie Wyborczej dr Stefan Gaweł, z Zakładu Żywności i Żywienia Śląskiej Akademii Medycznej.

od 7 lat
Wideo

Wybory na Litwie - Miażdżące zwycięstwo obecnego prezydenta

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto