Łukasz Pellowski z firmy „Pellowski”, przekazał, ze po zaproszeniu do telewizji zastanawiał się jak przewieźć faworki do Warszawy. Castka te, zwane chrustami albo chruścikami, są bardzo delikatne i łatwo można je pokruszyć. Dlatego też wybrał, jako środek transportu, jadący równo i bez wstrząsów pociąg pendolino. Faworki dotarły do Warszawy w całości i mogły być ocenione, przez jury razem z chrustami z sześciu cukierni z rżżnych miast, m. in. z Lublina, Krakowa i Warszawy.Rozłożono je na sześciu półmiskach, oznaczonych swoimi numerami. Gdańskie miały numer 6. Makłowicz, po spróbowaniu wszystkich faworków, do ostatecznej oceny pozostawił półmiski o numerach 3 i 6. Ponieważ faworki z firmy „Pellowski” w trakcie degustacji łamały się, uznano je najdelikatniejsze i najbardziej kruche, co świadczy o ich wysokiej jakości.
- Wyrabianie faworków, ciastek związanych z okresem kończącego się karnawału, jest jedna ze specjalności cukierniczych naszej firmy - podkreśla Łuksz Pellowski. - Zgodnie wypracowanymi przez lata recepturą i technologią, ciasto na chruściki wyrabia się z mąki pszennej, gęstej śmietany, żółtek jajek i cukru i z dodatkami spirytusu oraz minimalnej ilości soli. Po rozwałkowaniu na cienkie płaty, surowe ciasto kroi na romby i nacina oraz „przewleka”. Ważna jest nie tylko ta receptura, ale i sposób smażenia chruścików. Na drodze wieloletnich doświadczeń wyselekcjonowaliśmy fryturę, czyli specjalny rodzaj oleju wysokotemperaturowego, który w ciastach jest niewyczuwalny i nie obciąża żołądka. Faworki, po wyciągnięciu z gorącego oleju muszą odsączone i ostudzone. Dopiero przed samym podaniem możne je obsypywać cukrem pudrem. Zapobiega to tworzeniu się na ciastkach bryłek cukrowych, co jest niedopuszczalne.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.0/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?